zondag 24 januari 2010

Zoeken op internet

Dit hoort bij de opdrachten van lesweek 6

Ik heb eerst alle tips uit de reader uitgeprobeerd om het zoeken op internet sneller en efficienter te maken. De tips komen van voelspriet.nl . Het nadeel hierbij is dat je alle toe te voegen zoektermen moet onthouden. Ik heb nu een paar voorbeelden in mijn favorieten gezet omdat ik dat nooit allemaal kan onthouden en een documentje met tips opgeslagen op mijn laptop.
Het lukte me niet om een aantal zoekacties via google uit te voeren omdat ik automatisch word doorgelinkt naar google.nl, ook als ik gewoon op google.com wil.
Op voelspriet.nl staat beschreven hoe ik de instellingen kan aanpassen om dit probleem op te lossen maar dit is nog niet gelukt dus daar moet ik me nog even verder in verdiepen.
Hierna ben ik met de zoekopdrachten aan de gang gegaan:
  1. Wat is de hoofdstad van de Solomon Eilanden? Honiara. Ik heb in google ingetypt: solomon eilanden hoofdstad. In de antwoorden stond al meteen Honiara en een verwijzing naar Wikipedia.
  2. Webpagina(volledige url) met een foto van een voetafdruk van de Yeti, genomen in 1951 door Eric Shipton en de naam van de berg waar de afdruk gevonden is: Ik heb eerst in google de volgende zoekopdracht ingetypt bij google afbeeldingen: "voetafdruk yeti foto eric shipton" en heb toen een verwijzing gevonden naar: http://www.ufowijzer.nl/tekstpagina/BigFoot.html. De bijbehorende informatie heb ik gecheckt op wikipedia ( De wetenschap beschouwt de Yeti als een mythe): De alpinist Eric Shipton heeft de voetsporen gefotografeerd op de Menlung-gletscher in de Himalaya bij de Nepalees-Tibetaanse grens.
Voetafdruk gefotografeerd door Eric Shipton.

Of Menlung ook de naam van de berg is waar de gletscher op ligt kan ik nergens vinden dus ik neem aan dat de gletscher naar de berg is vernoemd.

3. Opdracht: India telt 25 staten. Zoek een webpagina waarop je de volgende gegevens terugvindt: de staat met het grootste aantal inwoners, de naam van de hoofdstad ervan en naam van de meest gesproken taal. Ik heb bij google "staten india" ingetypt en de volgende site gevonden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_staten_en_territoria_van_India

4. Op welke begraafplaats ligt Karl Marx begraven?
Zoekterm op google: begraafplaats karl marx
url: http://nl.wikipedia.org/wiki/Highgate_Cemetery

5. Een webpagina waar de tekens getoond worden die de Maya's gebruikten om de cijfers 0 tot en met 19 voor te stellen: http://www.famsi.org/mayawriting/thompson/thompson445.html. Via google kwam ik op allerlei sites met informatie over Maya's. De zoekterm mayaschrift cijfers was niet toereikend (alleen de cijfers 1 tot en met 10) dus heb ik een paar sites geprobeerd en doorgelinkt.

Ik vind het erg handig om wat handvatten te hebben om sneller en efficiƫnter te zoeken op internet want het is altijd een tijdrovende bezigheid. Zeker oor leerlingen is het handig om dit uit te leggen omdat kinderen vaak het geduld niet hebben om erder te zoeken.

Nog een paar belangrijke adressen om te bewaren:
Vaklokalen voor Nederlands:
http://web.internet.nl.net/users/L.de.Groot/index.html
http://wp.digischool.nl/nederlands
Boekrecensies:
http://www.recensieweb.nl

Weblogs:

http://hpblogs.nl/nederlands/


Webquest voor docenten

http:www.te-learning.nl/webquest/introduction

Bboeken:

http://www.leesmij.nu/Home/






1 opmerking:

  1. Hoi,
    Ik zie dat jij ook alles hebt gevonden. Leuk dat je linksom of rechtsom kunt zoeken, maar toch bij hetzelfde antwoord komt.
    Gr. Huub

    BeantwoordenVerwijderen